2011-10-30
 14:33:14

Random life

.
Mumma!
.
Sarah in the Pilbara tiara :D
.
.
.
2011-10-30
 14:29:18

Point Samson

Tjohej allihopa!
Idag vaknade jag 8:20 imorse för att hjälpa Len in the office men han körde till Karratha 8:30 och kom inte tillbaka förens 9:45 så var uppe tidigt helt i onödan, jobbigt.
Aja, klockan 11 kom Courtney och hämtade mig och vi åkte till Point Samson för Lunch. Tog en promenad på stranden och åkte vidare till en annan strand och vi såg en Delfin!! Så himla cool! Försökte fånga den på bild men min kamera var för långsam så man ser tyvärr inget. Lyckades däremot fånga den på film men vet inte hur man läddar upp videos på blogg.se :( Någon som vet?
Efter 3 timmar i solen körde vi tillbaka till Karratha igen och chillade hos henne ett tag innan de körde mig hem. De hade världens sötaste (och suraste) fågel! Och två mysiga små hundar! Så det blev många djur på en dag haha.
När jag kom hem till Dampier igen åkte jag, len, sarah och lochlan ner till "kindy" där vi hjälpte Sharon plocka fram julpyntet och sortera bland lådor. Kände igen en hel del böcker från när jag var liten och allting var pyttelitet.
.
Nu har jag ätit, duschat och strukit skoluniformen så snart är det läggdags och imorgon är det ny vecka igen.
Idag var det också "day light saving" i Sverige vilket innebär att det är 7 timmars skillnad istället för 6 :/
.
Honeymoon Bay
.
Waiting for food in Point Samson.
.
Courtney :D
.
Lyckades som sagt inte fånga delfinen på bild men man kan se lite av var den är iaf. (mitten till vänster)
.
Bara jag som minns denna från när jag är liten? :D
.
Tiny chairs.
.
Christmas stuff!
.
Swedish Santa vs. Australian Santa
.
2011-10-30
 09:13:00

Halloween

Dagen började idag klockan 9:30 med scrambled eggs and bacon and orange juice. Mums! Sarah hade en kompis över sen i fredags och efter frukosten hjälptes vi alla åt att packa upp skjortor i Len's office. Blev en del plastpåsar och galjar att städa upp efteråt.. 370 st. Efter det åkte vi in till Karratha Shopping center för att hitta julklappar, maskeradkläder och annat smått och gott.
Väl hemma packade vi upp fler lådor skjortor och Sarah och Charlotte klädde ut sig till en halloween fest, eld och Rommare, haha väldigt halloweenigt.
Sen var det Sharons tur att klä ut sig till en grannes 50 års fest (theme: Pilbara Princess). Inte heller så halloweenigt men roligt i alla fall.
20 minuter efter Sharon gått ringer Maddi och frågar om jag också vill komma för där finns tydligen en del "barn" också. Så det blev en snabb dusch och en borste genom håret innan Maddi, Keah, Shay, Makayla (?) hämtade mig. Väl framme möts vi av ett 30 tal vuxna människor, utklädda i princessklänningar och tiaror av alla dess former haha! And it was just soo weird! Men vi yngre höll oss mest till köket och krängde muffins, tårta, kringlor och frusna bär.
Var där en 3 - 4 timmar så jag var hemma igen vid 1 tiden och gick raka vägen till sängs haha.
.
Uppackning av skjortor .. och väldigt många påsar
.
.. a lot of bags
.
Swedish blond!
.
.
Sarah and Charlotte before the halloween party
.
Tårta
2011-10-28
 06:22:01

Assignment

Tjohej Sverige!
.
.
Sitter i biblioteket och forsoker jobba pa min biologi raport som ar due til tonight.. Hade varit helt OK om mitt dokument velat oppna sig, om min larare inte varit nere i perth och vagrat svara i telefonen, och jag hade vetat Vad jag skullat skriva om och vad jag ar supposed to do. Men i nulaget ar det som det ar sa blir nog en fredagkvall med last-minute-biologi plugg ikvall... Hurray!
.

2011-10-25
 11:12:12

Aussie People

Fick en (!) fråga här om dagen:
.
Hur hade du råd att betala, fick du bidrag?
.
I Australien är folket trevliga där som många säger?
.
Är det lätt att "komma in i språket" om man säger så.
.
Så svaret på första frågan var att jag egentligen inte alls hade råd att åka men min snälla familj lyckades ändå skrapa ihop summan så att jag kunde åka! Folk säger att det finns stipendium att söka men jag hittade inget tyvärr alls, sen finns det säkert möjligheter att få bidrag från skolan också men jag fick inget från dem heller.
.
Om Australienare är trevliga? De är väldigt artiga och respektfulla mot lärarna och vuxna men inte mot varandra, om man säger så. De svär väldigt mycket och är inte jätte seriösa med skolarbetet eller är tysta under lektionerna. Men när man börjar lära känna dem bättre och kan ta del av skämten, som oftast är interna mellan varandra, är de hur underbara som helst. Att Australienare ska säga "G'day mate", "no worries", "dardy", "oi" - det stämmer absolut, vilket är så härligt för älskar deras dialekt. Ni kan kolla här: http://www.youtube.com/watch?v=KpBYnL5fAXE för Australienarna går verkligen upp i slutet av en mening även om det inte var en fråga.
.
Att komma in i språket och förstå vad folk och lärare pratar om var väldigt lätt, det jag tyckte var överraskande svårt var att själv prata för man hör hela tiden hur fort och lätt alla pratar runt omkring än och du förstår (nästan) vart enda ord de säger, så min hjärna på sätt och vis förväntar sig att jag ska kunna svara lika fort och lika enkelt även om jag inte kan, vilket gör att vissa meningar blir helt fel. Fast det bara skrattar man bort och går vidare, alla kommer tycka du är hur cool som helst som kan TVÅ språk.. vet inte varför men folk här finner det ytterst fashinerande haha.
.
Hoppas det svarade på dina frågor Amanda :)
2011-10-25
 10:34:44

Karratha Summer

.
Den australiensiska sommaren är tydligen mainly 3 saker: Sol, flugor och kackelackor.
Just nu är det så mycket flugor så det är ganska svårt att tro på de andra när de säger att de kommer bli värre. För bara man går från en byggnad till en annan, ca. 100 m, så har man 3 flugor i ansiktet. Så himla hemskt! Har aldrig riktigt reflekterat över flugor eftersom de inte är så giriga i sverige men här.. det är back äckligt! Känner mig som en häst, haha. De flyger in i ögonen, sätter sig på läpparna, surrar i öronen och kryper in i näsan. Jag vill inte ens veta hur många jag har på ryggen medan man sitter ute.
I morse svalde jag dessutom en. och den känslan vill jag ALDRIG känna igen, så vidrigt! Känns fortfarande som om den sitter och krälar i halsen på mig. usch usch.
Sen börjar kackerlackorna också komma fram allt oftare. Hittade en i badrummet igår kväll, som senare dök upp i sarahs pennskrin idag (haha), en kröp omkring vid vårat bord innan skolan idag och en annan krälade över golvet in the lockerroom.. Så länge de håller sig på marken är det OK men när de börjar flyga runder.. USCH!
Att det är 36 grader varmt, gasande sol och en 30 gradig (om någon) vind bris börjar bli vardag men det fortfarande svårt att föreställa sig det bli mycket varmare än så här Men tydligen är även det ett faktum.
FAST, har inte bränt mig än (så mycket) så det så! :D
.
.
.
2011-10-25
 10:08:41

Breakfast snack

.
Idag svalde jag en fluga.
.
2011-10-22
 14:06:12

Chocolate

.
Yumm Yumm!

Chokolate, chocolate mousse and peppermint chocolate with strawberries <3
.
2011-10-18
 15:00:09

I have a question about the questions's question

.
.
.
Tänke på det, har ni som läser några frågor eller önskemål om vad jag ska skriva om här?
Kommentera!
.
2011-10-18
 14:46:57

First day back.

.
Första dagen tillbaka i skolan idag och jag höll på att somna vid bordet redan innan PCG haha, bra jobbat där!
Men det var ändå kul att få se alla igen efter lovet och lektionerna var inte allt för jobbiga... förutom matten där vi håller på att gå igenom lim och h->0 och allt sånt "differentiation" och bla bla bla.. förstod inte allt men det blev lättare allt eftersom så får se om jag blir klokare efter morgondagens lektion.
Någon som vet vilken (sv)mattebok detta kommer i? B, C eller D?
.
2011-10-17
 13:08:55

Horses

.
Gick på promenad idag med Maddi och hittade två hästar i en hage mitt ute i bushen. Vi gick i ungefär 2,5 timme så nu har jag blåsor under båda framfötterna, smidigt.
.
Imorgon börjar skolan igen och jag är faktiskt excited! :D Ska bli kul to catch up with everyone efter lovet. Kanske inte lika excited över att behöva gå upp klockan 6 igen men aja.
.
Nu har vi precis ätit "tea" och jag ska hoppa in i duschen alldeles strax och sen är det Svenska (och ev. PE) plugg som gäller tills läggdags.
.
Fiina hästen och jag.
De var väldigt smala och pälsen var hur tunn som hellst, p.g.a. värmen antar jag.
.
2011-10-16
 05:22:21

Söndags plugg

.
Suck, har en hel del plugg att göra idag, mest från Sverige dock. Behöver egentligen inte göra det just idag men känner att jag vill för att det blir lättare så och att jag antagligen kommer få en hel drös med läxor from min Australiensiska skola nu sista terminen innan exams.
Så just nu har jag:
Idrott & hälsa
Styrka
Stress
Friluftsdag
Kondition
Träningsdagbok
Ergonomi
Svenska
Läsa Tristan & Isolde
Skriva en analys på boken
Koppla boken till riddarepoken
Projektarbete
Skriva.
.
Men är klar med Stress, Friluftsdag, kondition, ergonomi och jag har nästan läst ut boken. Dagboken och projektarbetet ska visserligen göras kontinuerligt under hela mitt utbytesår så ingen stress där inte men ändå...
Vet inte om jag berättat det men har bestämt mig för att göra exams i matte, engelska och biologi. Mest för att jag känner att det är dessa ämnen jag kommer ha störst nytta av att ha meriter i ifall nu någon gång i framtiden söker till nått universitet utanför Sverige. Dessutom är jag grymt nyfiken på hur deras slutprov ser ut och hur bra jag kan klara dem eftersom engelska är my second language.
.
haha ibland är Australienarena bara dumma (<3) när de verkligen inte förstår att jag egentligen inte pratar engelska hemma i Sverige. "Så, ni förstår varandra när ni pratar med varandra på ett annat språk än engelska? That's so weird!" eller "Så när du ser den här boken tänker inte du "book" utan ett helt annat ord på svenska?"
Sååå svårt är det väl inte att förstå att man kan mer än ett språk. Haha.
.
När min värdfamilj ibland frågar mig om t.ex. hur det svenska sjukhus systemet fungerar eller hur våra politiska val går till eller om våra politiker "kan komma undan med att kalla varandra namn", då känner jag mig som en väldigt dålig svensk för jag vet verkligen inte. Ja vi har en del vårdcentraler dit man går för mindre blodprov, förkylningar, stukade fötter och utskrifter av mindre medicineringar (tror jag) och sen går man till sjukhusen om man har en akutblödning eller behöver röntka något eller har en långvarit sjukdom men tydligen har de bara dryggt 5 sjukhus i hela WA men desto fler mindre lokala sjukhus och man går bara till de stora sjukhusen om man har en "lapp" från det lokala som säger att det är nödvändigt att man får hjälp hos det större sjukhuset.. eller något i den stilen.
Så det är ingen bra idé att diskutera politik med mig haha. Dessutom är "alla" här uppe sura på Julia Guillard för att hon vill höja (eller hålla kvar eller ev. införa) skatter för bensin och liknande i landet, då Australien släpper ut väldigt mycket CO2. Just nu ligger deras bensin priser här uppe i Karratha på 189 cents (gånger 6,7 = SEK) medan nere i perth "bara" 165 cents (gånger 6,7 = SEK). Och som alla som känner mig vet Hatar jag när folk klagar på hur höga bensin priserna är eller hur mycket de måste betala för att köpa det ekologiska så när jag säger emot och försöker få dem att se det hela från min vy så får man den gamla ett-vulkan-utbrott-förstör-lika-mycket-som-vi-i-såfall-"sparat ihop"- så det är inte lönt - predikan eller "varför ska vi i Australien vara de enda landet i världen som behöver betala skatt?".
.
.
2011-10-15
 07:41:44

Scitech

.
.
That's a bit too heavy..
.
naah not really :D
.
Who did it?
.
Dead body
.
and a clue?
.
.
2011-10-12
 16:05:44

Lots of Love

Marisol.
.
Fiiisen.
.
Muffa.
.
Mango.
.
.
2011-10-10
 12:47:15

Underwater world

Var med Sharon, Lochlan och Kim idag på underwater world idag och det var verkligen coolt! När vi kommer hit igen i Januari ska vi ha bokat innan så att jag kan få snorkla och dyka med hajarna där, så himla häftigt!! Det stod att de hade världens största korallrevs plantat eller vad man ska kalla det men men.
Utanför själva "akvariet" fanns ytterligare en liten pool med fiskar och rockor som man kunde klappa, ta upp och hålla. Så jag klappade en rocka och en liten haj, höll i en "cucumber" och en sjöstjärna.
.
.
En mega sköldpadda
.
En gigantisk rocka
.
Är de inte vackra?? A Lion Fish
.
Terarium med små krokodilbabies
.
Me holding a starfish
.
Någon taggig boll...
.
.
2011-10-10
 12:42:02

Onda aningar

.
Looks like we're having rain...
.
.
2011-10-09
 14:12:05

Excited!

Imorgon får jag (troligen) äntligen mitt paket från Sverige!!
Len sa att det kom till Dampier i fredags så han hämtade det och skickade direkt ner det till mig i Perth så jag borde få det imorgon (måndag)!!!
Excited!
.
.
.
2011-10-09
 14:09:17

King's Park

.
.
.
.
.
2011-10-09
 10:35:53

My Swedes <3

.
.
.
Haha, Sissela skickade precis lite bilder från i våras, bland annat dessa.. o kommer aldrig glömma denna kvällen!
.
.
.
.
I Miss You Guys.
.
.
2011-10-09
 10:29:52

DNA Tower

.
Var i King's Park idag och gick the treetop walk. Bilder från det kommer så snart kamerabatteriet laddats upp. Så, sålänge lägger jag upp bilder från the DNA Tower precis utanför King's park.
.
Lochlan in the DNA tower.
.
Me in the DNA tower. haha är så mesig ibland för det där var det högsta jag vågade gå!
.
Men Lochlan vågade gå hela vägen upp...
.
.
2011-10-06
 08:50:38

Shopping

.
Följde med Sarah och hennes kompisar till ett shoppingcenter långt borti stan hah since it took 1 hour to get there...
Det påminde väldigt mycket om "nya" Väla utanför Helsingborg fast något större för här hade de klämt in en andra våning med en biosalong. Vi gick runt i olika klännings butiker och provade alla de dyraste och mest glammiga klänningarna vi kunde hitta. Letade också efter vykort men det verkar vara ett väldigt hopplöst fall här i Perth för kan bara hitta presentkort och "grattis-på-födelsedagen" kort :( Lyckades också leda Sarah och Steff vilse så Sara och Nicola fick komma och hämta oss. Dock hittade vi en annan klänning affär påvägen tillbaka som vi inte hade hittat om jag inte gått vilse hah.
.
Sarah, Steff, Sara, Nicola
.
.
Me and Sara (plus Sarah in the background)
.
REA <3
2011-10-02
 17:16:10

Just Chillin'

.
Sitter på golvet i mitt rum med Sarah och kollar youtube klipp samtidigt som vi äter Maltesers, en helt OK söndagkväll såhär på andra sidan jorden :D <3
Fick besök av en liten larv som krälade omkring på golvet. Tydligen var den giftig så jag fick lite panik ett tag men det är ingen fara nu hehe..
.
2011-10-02
 16:09:07

Whiteman Park

.
Var i Whiteman Park idag och såg alla de "native" australian animals så som koalor, dingos, fåglar av alla de sorter, ödlor, kameler (!) och alla deras "farm animals". Sen fick vi klappa och hälsa på en Wombat, phyton, joey, koala, lama, åsna och wallabies. Hur kul som helst! Vädret var helt perfekt också, inte för varmt men inte så kallt heller men nu på kvällen har det börjat blåsa och vara allmänt kallt så har kurat ihop mig i min säng med täcket upp till öronen och laptopen i knäet. Husen här har ingen värme och väggar samt fönster är inte så täta så vinden blåser rakt in känns det som.
.
.
Hide and seek with a kangaroo
.
Koala bear
.
Albino kangaroo
.
30 kg of Wombat
.
Me holding a snake! (phyton)
.
Hungry donkey
.
30 year old eagle
.
Me and a Koala
.
Lama
.
Dingo

Imorgon är det min värdmammas födelsedag och vi ska gå på "the golden cinema", excited! Sen har vi planer på att åka över till Rottsnest (?) och åka skridskor (så att jag kan visa mina awesome skillz ;) ) Blir förmodligen också en del shopping i Perth Centrum med några kompisar från skolan och massa annat kul!
.
.
2011-10-01
 04:29:50

Perth!

.
Efter 2 timmar flyg från Karratha är jag nu i Perth during the holidays :D Vi bor hos min värdmammas syster i ett ganska stor hus 20 minuter från Perth "city".
I torsdags kväll fick jag ett bred där det stod att jag mottagit ett paket som nu finns på Dampier's Postoffice. Detta fick jag vid 7 tiden och kontoret stänger vid 5pm. På fredagen sen öppnar de inte förens klockan 9 vilket innebar att vi inte hade möjlighet att hämta det då heller eftersom vi var tvugna att vara på flygplatsen då, men så har jag ju så snälla värdföräldrar så innan vi kör till flygplatsen kör vi in om the postoffice för att hämta mitt paket, men tror ni inte de har slarvat bort det! Så de bad om ursäkt och sa att de skulle skicka ner det till vår nya adress i Perth istället, suck. Men nu behöver jag bara vänta 4 dagar istället för två veckor så det är väl positivt.
.
.
Hejdå Karratha. Fick ingen bra bild över Perth för det var så molningt :(
.
Väl framme hade Kim köpt en säng till mig på IKEA så här försöker Sharon och Sarah sätta ihop den efter IKEA's berömda instruktioner.
.

men voila, efter mycket om och men och isärtagande lyckades vi.
.

They have a lemon tree! Vet inte varför men tycker bara dessa träden är så otroligt vackra när de blommat ut fullt och kontrasten mellan det gula och det gröna är som starkast.
.

.

Ett apelsinträd.
.